Over Anne

Anne van Otterloo Hart voor Dementie Assen

Mijn reis met dementie

Hart voor dementie is ontstaan vanuit mijn persoonlijke ervaring van mantelzorger zijn voor mijn demente partner. Elf jaar lang zorg ik met liefde voor mijn demente partner Henk.

De laatste vijf jaar woont hij in verpleegtehuis Nieuw Graswijk in Assen. In juli 2011 overlijdt hij.

Ik herinner me nog goed de dag dat we de diagnose krijgen na 3 jaar zoeken wat er toch aan de hand kan zijn. Samen zitten we tegenover de neuroloog die ons het resultaat van de MRI-scan laat zien. "Kijk Henk", roep ik enthousiast, "het lijkt wel gatenkaas". Want ja, wat moet je zeggen als je net hebt gehoord dat je lief Frontale Temporale Dementie heeft en dat het zeker is dat hij daaraan dood gaat.

De ontdekking en Verandering

Heel wat jaren lang houdt de gedachte "hij gaat dood" mij in de ban en zoek ik naarstig naar een manier om die werkelijkheid te ontlopen, tot het moment dat ik me realiseer dat ik zelf niet meer bezig ben met leven. Ik geniet niet meer, ben maar aan "het zorgen voor", steeds bezig met het volgende wat moet gebeuren. Onmacht alom, stress in het lijf en een continue gevoel van moeheid.

Hart voor Dementie

Vanuit dat besef komt er verandering. Ik ontdek dat als ik er gewoon ben, aandacht heb vanuit mijn eigen basis, dat ik dan contact heb. Een bezoek aan het verpleegtehuis is niet langer meer een opgave, ik kom er steeds vaker vrolijk vandaan. Ik voel me verbonden en die ervaring maakt dat ik makkelijker met de situatie omga.

Op een dag ben ik bij mijn bezoek aan het verpleegtehuis zo moe dat ik alleen nog maar wil liggen en slapen. Ik denk niet na en ga gewoon naast Henk liggen op zijn bed en val in slaap. Als ik wakker word voel ik me zowaar vrolijk en vraag me af hoe dat nu kan.

Henk zijn dementie maakt dat hij geen taal, zelfs bijna geen lichaamstaal meer heeft. Ten einde raad ga ik communiceren met klank. Klank die in mij opkomt in het moment. Tot mijn grote verbazing kijkt hij me aan alsof ik hem een heel verhaal vertel. Ik ben perplex en voel een grote vreugde in mij opkomen. Ik hoef niets te doen, alleen maar te zijn.

Mijn ervaring delen als gecertificeerd coach

Na het overlijden van Henk begint de reflectie over onze lastige en confronterende reis. Ik heb veel geleerd! En dat leren gaat verder. Begin 2012 start ik met de opleiding tot coach volgens de Hartintelligentie methodiek. Ik ben een van de 200 cursisten uit alle delen van de wereld die initiator Christian Pankhurst tot coach opleidt.

Zomer 2013 rond ik de opleiding af met een certificering. De methodiek past perfect bij de nieuwe tak, "Hart voor dementie", welke ik aan mijn bestaande bedrijf "Annalin cultuur & innovatie" toevoeg. Met "Hart voor dementie" wil ik u als mantelzorger steunen zodat u de betrokken liefde voor uw naaste, die er gewoon is, vanuit een nieuwe vorm kan blijven beleven.

Anne van Otterloo Hart voor Dementie Assen