Dementie en Mantelzorg

Dilemma van onmacht

Als het om u als mantelzorger gaat, lijkt het alsof iets met de mantel der liefde bedekt wordt: dat is de onmacht. Mantelzorger zijn van een naaste die dement wordt, is een pittige opgave voor elk mens die daarmee te maken krijgt. De last van deze zorg is zwaar, maar wie zorgt er voor u?

In de vanzelfsprekendheid van de zorg zit een dilemma verborgen: de onmacht maakt dat in veel gevallen een kloof ontstaat waarvan de mantelzorger zich gaat afvragen of die nog wel te overbruggen is. Het gevolg is onmacht aan twee kanten en een liefdesstroom die geen bedding meer heeft en langzaam opdroogt. Dat is verlies voor u als mantelzorger en uw demente dierbare.

Hartgerichte begeleiding

Dat negatief scenario is niet nodig. Hartgerichte begeleiding en coaching van de mantelzorger kan daar verandering in brengen. U als mantelzorger kan bewust met uw onmacht omgaan. Dat is waarbij coach Anne van Otterloo van Hart voor dementie u begeleiding biedt, zij kent uw situatie uit eigen ervaring.

Anne van Otterloo Hart voor Dementie Assen

"Het is toch vanzelfsprekend dat je voor je naaste zorgt! Daar sta je niet bij stil, dat doe je gewoon en daar zeur je niet over!"

Dementie

Hart voor Dementie

Het aantal mensen dat dementeert neemt nog elke dag toe. De gevolgen van de aandoening zijn ingrijpend, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de mensen, zoals u die hem of haar na staan. U maakt de komst van dementie vanaf het eerste begin mee en wordt als gevolg van uw betrokkenheid de zogenoemde mantelzorger.